3 POBLES, 3 ESCOLES I LA CONVICCIÓ D’UNA MARE

El context

Després de visitar totes les escoles que hi ha des de Lukla cap amunt, em sembla interessant escriure un post parlant de l’ensenyament aquí al Khumbu.

Fa tan sols 58 anys que es van crear les primeres escoles modernes en aquestes valls. Fins llavors els monestirs eren les úniques institucions educatives on hi anaven els estudiants que volien fer-se monjos, i per això la majoria dels laics es quedaven sense cap formació formal.

El 1960 hi va haver un primer intent per començar escoles a Namche i Chaurikharka, quan el govern nepalès hi va destinar uns quants mestres però va resultar que no tenien edificis on poder fer classe!

L’establiment d’escoles amb aules adequades i professors qualificats va començar el 1961 quan Edmund Hillary va fundar l’Escola de Khumjung. Aviat altres pobles veïns van demanar ajuda per poder tenir escola i així va ser com es van crear les de Thame (1963), Pangboche (1964) i Phortse (1968) a la part alta del Khumbu.

Com que aquí no hi havia persones alfabetitzades en Nepalès i Anglès, Edmund Hillary va haver d’anar a buscar mestres qualificats a la comunitat xerpa de Darjeeling, a l’Índia.

De Lukla cap amunt, ara ja hi ha onze escoles primàries i dues escoles secundàries superiors que acullen més de 1.500 alumnes.

Un fet que m’ha cridat l’atenció és que a totes les escoles que he visitat, cada matí, abans de començar les classes, fan formar els alumnes al pati, per nivells, i fan uns exercicis de gimnàstica, unes escoles a ritme de tambors i altres seguint el ritme d’una cançó que canten els alumnes més grans. També fan una pregària i canten l’himne nacional nepalès.

Per complementar aquesta introducció em sembla escaient parlar de tres escoles situades en tres pobles de la part alta del Khumbu: Khumjung (3.790 m), Thame (3.750 m) i Namche (3.450 m).

Mapa del Khumbu

Khumjung Secondary School (Hillary School)

Creada per Edmund Hillary el 1961, va començar amb dues aules i va ser la primera escola de tot el Khumbu. El 1964 tenia prop de 50 alumnes i el 1974 ja eren 73.

Actualment consta de 17 edificis, amb dos nivells de jardí d’infància (3 a 5 anys) i 10 nivells de primària i secundària amb 21 mestres i un total de 314 alumnes (mitat noies i mitat nois). Les classes es fan en anglès i s’ensenya el nepalès i el xerpa. Per l’aprenentatge del xerpa tenen un sol professor que és un lama.  

A la mateixa escola hi ha una petita residència pels mestres que no són de Khumjung. Pels alumnes que són de lluny hi ha dos edificis (hostels) a la mateixa escola, on hi viuen durant tot el curs. Només van a casa durant els períodes llargs de vacances. Al poble hi ha dos hostels més, privats.

Himalaya Primary School – Namche

La primera escola de Namche va ser construïda l’any 1964 i l’actual, que consta de 3 edificis, es va construir entre el 2014 i 2015. Es va inaugurar el 24 de maig de 2015, un dia abans del fort terratrèmol que va sacsejar Nepal. L’escola pràcticament no va patir danys i després d’unes petites reparacions es va posar en funcionament us mes després.

L’escola consta de 13 aules i acull 220 alumnes que hi poden estudiar fins al nivell 8 i després segueixen fins el nivell 10 a l’escola de Khumjung. Hi treballen 12 mestres dels quals el govern només en paga 2 i la resta els paguen els pares amb una quota mensual de 1.000 rúpies (uns 8€) per alumne i ajudes de patrocinadors privats. Igual com passa a Khumjung, l’ensenyament es fa en anglès però també s’ensenya el nepalès i des de fa poc també el xerpa.

L’escola disposa d’un hostel propi on hi viuen uns 25 nens i nenes durant tot el curs. Al poble també hi ha un altre hostel privat on hi viuen una seixantena de nens i nenes.

Thame Basic School

Aquesta és una escola petita, creada el 1963, just 2 anys després de la de Khumjung. Ara és totalment nova doncs el terratrèmol del 2015 la va arrasar completament. Hi van tan sols 24 nens i nenes de 5 a 13 anys. Són 6 mestres i tenen 7 nivells. Han de tenir nenes i nens de diferents nivells en una mateixa classe. Fan classe en les llengües xerpa i nepalesa.

La seva principal preocupació és el poc nombre d’alumnes que tenen. Per això han creat un jardí d’infància per infants a partir de dos anys i mig, per encarrilar-los cap a l’escola.

Un dels factors que influeixen en el poc nombre d’alumnes és que no es poden quedar a viure al poble perquè no hi ha cap hostel  i per això les famílies de llocs allunyats de Thame prefereixen portar-los a Khumjung o Namche i així evitar que hagin de fer llargues caminades per anar i tornar de l’escola. Pel proper curs això deixarà de ser un problema ja que s’està acabant de construir un hostel a la mateixa escola. Amb això compten doblar el nombre d’alumnes en 3 o 4 anys.

L’esforç d’una família per aconseguir que el fill pugui estudiar

Per acabar aquest post us vull explicar el cas de l’esforç i la convicció d’una família que vaig conèixer, i especialment de la mare, per portar el fill a l’escola. És un exemple que em va emocionar.

Es tracta d’una família que viu al poble de Thamo, situat a una hora caminant des de Namche. Tenen un nen de 5 anys i van decidir portar-lo a l’escola de Namche però la seva situació econòmica no els permet afrontar la despesa anual d’uns 1.000 $ perquè es pugui quedar al hostel de l’escola.

El convenciment de la importància de l’educació pel seu fill fa que cada dia la mare acompanyi a peu el seu fill fins a l’escola de Namche (10 del matí) i se’n torni a Thamo. Hi ha dies que aprofita el viatge de tornada per transportar alguna càrrega i així guanyar algunes rúpies. A la tarda altre cop cap a Namche per recollir el seu fill (4 de la tarda) i cap a Thamo de tornada a casa. Això cada dia del curs. 4 hores de camí la mare i 2 el nen!

Un exemple d’una família que té clar el valor de l’ensenyament pel futur del seu fill. El dia que els vaig conèixer eren a mig camí de tornada a casa. La mare cansada però somrient mentre parlàvem i el nen amb unes ganes d’anar d’aquí cap allà com si tot plegat fos un joc.

Com en aquells documentals del Camí a l’escola, però en viu i en directe. Senzillament exemplar i colpidor!