UNA CARRETERA CAP A L’EVEREST?

Doncs sí i no. A primers d’agost, en el post VIURE CAMINANT, us explicava que a la part baixa de les valls del Khumbu ja estan obrint una carretera que tard o d’hora sembla que arribarà fins a Lukla. Doncs bé, un  mes i mig després sembla que serà més d’hora que tard.

Lukla és on comencen els trekkings d’aquesta zona i, tret que es pugi a peu des de més avall, a aquest poble només s’hi arriba amb helicòpter o amb els petits avions que poden aterrar al petit i perillós, aeroport Tenzing-Hillary.

Traçat esquemàtic de la nova carretera que unirà Phaplu amb Chaurikharka (Lukla)

Sovint els avions no poden entrar o sortir de Lukla per culpa de les condicions climatològiques i això suposa un gran inconvenient tant per la gent local com pels turistes. Sense anar més lluny, la setmana passada van estar cinc dies seguits sense arribar ni marxar avions, amb més de 300 persones bloquejades a Lukla que, per ser encara temporada baixa, és molta gent. I una quantitat semblant devien esperar-se a Kathmandu per pujar cap aquí.

No tan sols els avions no podien volar sinó que tampoc els helicòpters. Un dia alguns ho van provar i, de 12 que els van autoritzar a sortir de Lukla, 10 van haver de fer aterratges d’emergència abans d’arribar a Kathmandu. Els diaris i les xarxes n’anaven plens.

No és la primera vegada que passa. El novembre de 2011, més de 3.000 turistes van quedar encallats a Lukla després que les condicions meteorològiques adverses detinguessin els vols des de Katmandú durant sis dies consecutius. És un problema recurrent cada any.

Això va ser el detonant, suposo, que va fer sortir les autoritats de la municipalitat del Khumbu a explicar la represa del projecte d’allargar la carretera que des de Phaplu ja arriba a Kharikhola, el poble on comença la regió del Khumbu. Aquest projecte data de fa anys però a causa dels dos terratrèmols del 2015, va quedar aturat.

Els treballs d’obertura de la carretera des de Kharikhola (2.100 m) fins a Chaurikharka (2.700 m), a uns tres quilòmetres de l’aeroport de Tenzing-Hillary, ja han començat i esperen que estiguin finalitzats el juliol de l’any vinent. L’asfaltat haurà d’esperar encara, tot i que algunes veus diuen que podria estar enllestit el 2021.

La carretera s’aturarà a Chaurikharka i no anirà més amunt doncs ja entraria dins del Parc Nacional de Sagarmatha. A més està previst que en aquest darrer tram de carretera només hi circulin vehicles elèctrics.

Aquest projecte planteja però una gran incògnita. Quin increment tindrà el turisme de muntanya a la zona com a conseqüència d’aquesta millora? Això preocupa a molta gent de la zona doncs actualment ja hi ha puntes d’afluència de gent en plena temporada que esgoten la capacitat d’allotjament. Però no és només l’allotjament el que preocupa. És el subministrament d’aliments, l’atenció  sanitària, l’impacte mediambiental, els serveis bàsics com l’aigua o l’electricitat. Tot això, aquí requereix de molt més temps per adaptar-ho a una demanda més gran.

Si ara, amb 65.000 visitants per l’any, el Khumbu ja està al límit, què pot passar si n’arriben gaires més a curt termini? Doncs que poden morir d’èxit.