RUTA DE MONESTIRS

Hi ha tres aspectes dels monestirs budistes que els fan interessants de visitar: la seva arquitectura i decoració molt vistoses, la seva història i els llocs on estan situats. Aquí trobareu una petita guia, amb un mapa i la  relació de tots monestirs de la zona amb les dades bàsiques de cadascun.

Mapa de la Khumbu Pasang Lhamu Rural Municipality (monestirs en vermell)

MONESTIRS ENTRE KHARIKHOLA I NAMCHE

Kharikhola - Pema Namding Gompa (2.100 m)

Fundat l’any 2008. Actualment en obres de reparació i no hi viu ningú. Situat vora l'escola, a la punta del poble, amb vistes espectaculars sobre la vall.

Pangom - Nandoling Gompa (2.562 m)

Situat a mitja hora de Kharikhola, just a sota del poble de Pangom. S’hi arriba seguint el camí cap al Mera Peak. 
El monestir original tenia una antiguitat de més de dos segles. Va quedar totalment destruït pel terratrèmol del 2015 i actualment (desembre 2019) l’estan construint de nou.

Bupsa – Bupsa Gompa (2.360 m)

Petit monestir molt antic situat en el petit nucli de Bupsa just a sobre de Kharikhola direcció cap a Lukla. Actualment tancat. Es pot visitar l’exterior.

Chaurikharka - Sanga Chholing Gompa (2.713 m)

Monestir modern en molt bon estat. Situat al costat de l’escola del poble, es pot visitar tot i que no hi viu ningú.

Lukla - Lukla Kemgun Gompa (2.860 m)

Construït a principis del segle XVIII i renovat i ampliat fa 20 anys. I viuen 25 lames i 15 novicis. Al costat hi ha una escola de thangkes (pintures tibetanes sobre diferents suports). Actualment hi ha un nen que és la re-encarnació de l’anterior lama re-encarnat, que va morir fa 6 anys.

Chheplung – Rangdo Gompa (2.700 m)

Petit antic monestir, construït a sota d’un penya-segat, just a sobre del nucli de Chheplung. Visitable la part exterior. No hi viu ningú.

Rimijung (o Thulo Gumela) 1 - Pema Chholing Gompa (2.865 m)

Situat a 15 minuts caminant des del poble de Phakding, és un dels 3 monestirs més antics de la zona. Fundat pel Lama Khyenpa Dorje, va ser construït entre 1667 i 1672. Després del terratrèmol del 2015 va quedar molt danyat i es va acabar de reconstruir a principis del 2019 gràcies a les moltes donacions que van rebre, sobretot de la Xina i Corea del Sud. Ha passat per molts alts i baixos però actualment hi viuen 30 lames i 3 lames re-encarnats que són 3 germans (un fet insòlit).

Rimijung (o Thulo Gumela) 2 - Thaktyo Dorje Photang Tekhongma Gompa (2.931 m)

Aquest monestir, acabat de construir a principis del 2020, està situat una mica més amunt del Pema Chholing Gompa (5 minuts caminant). Fundat pels 3 lames re-encarnats, de moment només hi viu un dels tres germans i un lama d’origen tibetà que cuida el monestir.

Monju (o Monzo) 1 - Utche Chholing Gompa (2.828 m)

Petit monestir, molt antic i en molt mal estat, està situat al costa de l’escola del poble i només es pot visitar per l’exterior

Monju (o Monzo) 2 – Monestir privat (2.828 m)

Aquest petit monestir va ser construït per una família del poble i forma part de la casa. És un bon exemple de monestir privat. Està en un mal estat de conservació però es pot visitar.

MONESTIRS DEL KHUMBU

Namche – Namche Gompa (3.450 m)

Construït a principis del segle XVIII va caure en desús i no va ser fins el 1905 que es va construir tal com és ara. Es pot visitar. Només hi viu un lama que té cura del manteniment i atén les visites. La comunitat xerpa de Namche l’utilitza, a més de les activitats religioses, com a lloc de trobada d’activitats socials. Hi ha un comitè que s’encarrega de recollir fons pel manteniment del monestir. Les principals celebracions que s’hi fan són el Dumji festival a finals de juny i el retir espiritual del Nyungne a primers d’agost. Bona vista panoràmica del poble de Namche.

Khumjung - Samten Chholing Gompa (3.790 m)

Monestir fundat el 1831, situat al mig del poble de Khumjung. No hi viu ningú però es pot visitar. També exposen una suposada calavera d’un ieti.

Khunde - Tsam Kham Gompa (3.900 m)

Monestir fundat el 1972 pel Lama Tenzing Chendum. Hi viuen 12 lames i es pot visitar. Té unes bones vistes sobre els pobles de Khunde i Khumjung.

Phortse - Takri Choling Gompa (3.850 m)

Fundat l’any 1997 pel benefactor Anthony John Freak (Papa Tony) que va ajudar a construir moltes altres infraestructures, com l’escola o la minicentral elèctrica d’aquest poble. Actualment (març 2020) s’està acabant de reconstruir després que el 2015 quedés molt danyat pel terratrèmol. Està situat a la part alta del poble amb molt bones vistes sobre la vall.

Pangboche 1 - Pal Rilbu Gompa (4.012 m)

Un altre dels tres primers monestirs de la zona, fundat el 1667 pel Lama Sangwa Dorje. Actualment només hi viu un lama que s’encarrega del manteniment i facilita les visites.Està situat al mig de la parta alta del poble i s’hi exposen una suposada calavera d’un ieti. Fins a finals dels anys 1950 també hi exhibien una suposada ma d’un ieti que va desaparèixer en circumstàncies no aclarides.

Pangboche 2 – Pangboche Gompa (4.050 m)

Monestir modern situat sota un penya-segat a sobre del poble. Va ser fundat pel lama re-encarnat Dau Reporchhe que hi viu juntament amb una petita comunitat.

Debuche – Pema Chholing Nunnery (3.758 m)

Situat en el petit poble de Debuche, uns 20 minuts més enllà del monestir de Tengboche i al bell mig d’un bosc de nerets, el monestir d’anis (monges) més antic de Nepal va ser fundat l’any 1925 per Chatang Chothar (Lam Gulu) que també havia fundat el monestir de Tengboche pocs anys abans. Actualment hi viuen entre 3 i 4 anis en condicions molt precàries. Es pot visitar.

Tengboche – Thyangche Dongak Thakchok Chholing (3.884 m)

Aquest monestir és sens dubte el més conegut de tota la zona pel fet que està situat en el camí que va cap a l’Everest, és una parada habitual ja sigui al pujar o baixar. A més el festival del Mani Rimdu que es celebra el mes de novembre, s’ha convertit en una gran atracció turística que hi porta gent d’arreu del món.
Va ser construït entre 1916 i 1919 sota l’impuls de Chatang Chothar (Lam Gulu), dalt d’una carena en un lloc on no hi havia res però amb unes vistes espectaculars de totes les muntanyes de la vall que des de Namche puja fins als peus de l’Everest. El 1933, un fort terratrèmol el va destruir i el 1989, un incendi el va convertir en cendres. En ambdós casos es va reconstruir immediatament gràcies al treball i aportacions dels xerpes i, en el cas de l’incendi, també amb ajuts d’institucions internacionals.
L’abat actual,  Ngawang Tenzin Zangbu (Tengboche Rinpoche) és el reencarnat del fundador del monestir Lama Gulu. Actualment hi viuen uns 40 lames. Es pot visitar i assistir a algunes de les cerimònies que s’hi fan.

Mende – Lawudo Gompa (3.885 m)

Està situat sobre el petit nucli de Mende en un lloc amb una bona vista sobre el poble de Thamo. Fundat el 1967 pel Lama Thupten Zopa Rinpoche, s’ha convertit en un centre de meditació internacional molt reconegut. Depèn del Kopan Monastery de Kathmandu. No hi ha comunitat de lames que hi visquin. Tan sols 3 o 4 persones que s’encarreguen del manteniment i de les visites. Al voltant del monestir hi ha construït diversos edificis destinats a allotjament i una petita biblioteca.

Thamo 1 – Gendukpa Gompa (Gamu Phuk) (3.838 m)

Construït al costat de la cova de Gamu i al bell mig d’un bosc molt frondós que hi ha sobre el poble de Thamo, va ser fundat per Lama Thupten Zopa Rinpoche. Actualment hi viu un lama amb la seva dona que tenen cura del monestir. Hi ha un noi jove que és un re-encarnat de l’anterior lama  que actualment està formant-se a Kathmandu. Els voltants del monestir estan plens de thangkes velles i sobreimpreses amb oracions i penjades dels arbres, que les fan en aquest monestir.

Thamo 2 – Chhyarok Gompa (3.961 m)

És un monestir situat en un racó  molt amagat sota una gran penya molt espectacular, on hi viu tota sola una ani que actualment (2019) té 82 anys. La van a veure els xerpes escaladors abans d’anar a una expedició per saber si hi ha bons o mals auguris i demanar-li la benedicció. Si els auguris són dolents, la majoria no va a l’expedició.

Thamo 3 – Khari Dhogan Ganden Tenpheling (3.550 m)

És un monestir d’anis situat a la part alta del poble de Thamo. Va ser fundat per Khari Rinpoche Lobsang Tsultrim l’any 1962. Després de la seva mort l’any 1970, el monestir va entrar en un període de declivi fins que l’any 2002, a requeriment del Dalai Lama, el Lama Tenzin Yonten va construir el magnífic monestir que hi ha actualment, on hi viuen 30 anis.

Thame 1 - Dechen Chokhorling Gompa (3.995 m)

Aquest és un altre dels tres primers monestirs del Khumbu. Va ser fundat per Lama Ralpa Dorje (també conegut per Rolpe Dorje) entre 1667 i 1672. Construït sota una cinglera a sobre del poble de Thame, és un mirador excepcional de la zona. L’any 1952 es va transformar en un monestir de lames cèlibes. Actualment hi viuen 30 lames.  i un nen de 9 anys que és la re-encarnació de l’anterior lama Ngawang Gyaltsen Rinpoche. El terratrèmol del 2015 el va danyar molt però en dos anys el van reconstruir completament.
Els festivals del Mani Rimdu (maig-juny) i Dumji (juny-juliol) que se celebren en aquest monestirs són molt reconeguts per la gent xerpa ja que són poc turístics i els consideren més seus. El monestir disposa de 108 ka-gyur i 220 Ten-gyur

Thame 2 - Kyarog Sang-ngag Chöling Gompa (3.800 m)

És l’últim monestir que es troba en el camí que va de Namche cap al Nangpa La que era el pas per on els comerciants travessaven les muntanyes de l’Himàlaia, quan la frontera amb el Tibet estava oberta.
Es creu que va ser fundat a començaments del segle XVIII pel Lama Rolpe Dorje (no és el mateix que va fundar de Thame). Situat en una zona boscosa una mica més amunt de la part alta de Thame, és molt conegut per la celebració religiosa del Tsogchen, el 10è dia del 5è mes del calendari Tibetà.