Un èxit absolut del CARRY ME BACK que hauria de ser un compromís de tots

En el post Mantenir el Khumbu net, del 15 d’agost passat, vaig explicar el projecte Sagarmatha Next que incloïa una proposta molt original per traslladar fins a Kathmandu, sense cost, els residus sòlids no orgànics del Khumbu.

Fa pocs dies s’ha acabat la prova pilot d’aquesta iniciativa i em sembla interessant fer-ne una petita ressenya.

La iniciativa CARRY ME BACK

El parc nacional de Sagarmatha rep aproximadament 60.000 visitants cada any, els quals, conjuntament amb els guies i portejadors que els acompanyen i els aproximadament 10.000 habitants de la zona, es calcula que generen unes 250 tones de residus anuals. D’aquests residus, 150 tones són no orgànics i aquí no tenen cap sistema de tractament.

Si la majoria de visitants, guies i habitants del Khumbu que baixen fins a Lukla i Kathmandu, s’emportessin entre ½ kg i 1 kg d’aquests residus significaria que gairebé el 50% es transportaria fins a Kathmandu sense cap tipus de cost. Aquest és l’objectiu del Carry Me Back.

La prova pilot

Del 15 d’octubre fins el 30 de novembre, Sagarmatha Next (www.sagarmathanext.com) en col·laboració amb el Sagarmatha Pollution Control Committee (www.spcc.org.np) han organitzat la prova pilot d’aquesta proposta.

A la sortida de Namche van muntar una petita estació d’empaquetament i recollida de bosses amb residus metàl·lics i plàstics premsats, que les persones que baixaven de Namche cap a Lukla es podien emportar. Un equip de persones i unes pancartes molt entenedores informaven a tothom qui passava sobre aquesta iniciativa.

La resposta, segons el impulsors de la prova, va superar les seves expectatives des del començament. Havien preparat 1.000 bosses, hermètiques i fàcils de penjar a la motxil·la, pensant que serien suficients per anar fent la rotació Namche – Lukla – Namche a mida que la gent les anés baixant. Aviat, però, van veure que havien fet curt i això els va obligar a incrementar la freqüència dels viatges de retorn de les bosses des de Lukla a Namche.

Durant els dies que ha durat la prova, hi han participat més de 2.500 persones que baixaven de Namche cap a Lukla i s’han emportat més de 5.000 bosses de residus, el què suposa una mitjana d’una mica més de dues bosses per persona. El rècord el té una persona que se’n va endur 14!

Segons els impulsors del projecte Sagarmatha Next, això confirma la bona acollida de la proposta Carry Me Back i per la propera temporada, a la primavera de 2020, preveuen la implantació definitiva, allargant el transport fins a Kathmandu.  

Amb aquesta iniciativa es fa un pas important en la direcció de no incrementar la petjada ecològica de la nostra activitat turística. Un bon exemple de com conscienciar els viatgers de no deixar residus on no hi ha sistema de tractament ni reciclatge.